Sayın hocam merhaba,
Yanlış anlamıyorsam,Etiketindende görüldüğü gibi direk yol almaz,üçgendir.
KABLO bakır olacak ve yeraltında motorların yanına kadar gelecek.
Motorlar sondaj motorlarıdır.
Aynı anda devreye girme durumları var.
Saygılarımla...
Merhabalar, (Hoca camide bizler ömür boyu öğrenciyiz

)
Yanlış bir bilgi ediniminde bulunmuşsunuz. Genel uygulamada 4-5kw'a kadar direkt yol verilir üzeri güçlerde verilmez anlayışı vardır ancak bu doğru değildir. Tesisin trafo gücü, elektrik altyapısı uygunsa büyük güçlü motorlara da direkt yol verilir. Büyük bir işletmede 10kW'lık motora direkt yol verdik uzun yıllardır da çalışmakta. Yüksek güçte motorlara direkt yol vermekten kaçınma nedeni ilk kalkınma anında demeraj akımının etiket değerinin 6-7 katı değerlere ulaştığı için manyetik alan oluşumunda motor sargılarındaki dinamik etkiler anlık titreşimlerin uzun vadede sargı izolasyonlarına zarar vermesinden kaynaklanır. Direkt yol verilecek motor tesisteki trafo gücünün %10'undan fazla olmamalıdır, v.b. bir takım şartların yerine getirilmesi gerekir. Sık devreye girip çıkan 4kw üzeri motorlarda direkt yol verme bu nedenle sakıncalıdır.
Basit bir kesit hesabı dersiniz oysaki hesabın içinde yüzlerce faktör bulunur. Max Ortam sıcaklığı, kablo döşeme şekli, kablo tipi, tesisteki gerilimin stabil oluşu, yükte kalkınma var mı? v.s v.s.
Kesiti belirlerken akım (ısınma) hesabı ve gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır. Motorlara yol verme şekli çok önemlidir. Direkt yol vermede akım 6-7 kat artarken yıldız/üçgen ve soft starter ile yol vermede bu yaklaşık 3 katı, sürücü ile kalkınmada ise etiket değeri kabul edilir.
Hesap yapılırken Elektrik iç tesisler yönetmeliği Madde 57 a.4, a.5 ve altında yazanları okumanızı tavsiye ederim.
Standart bir hesap yöntemi ile 4mm2 kablo uygun görülsede yukarıda bahsettiğim şartlardaki olumsuz değişiklik riski ve bakır kayıplarını azaltmak adına 6mm2 kablo seçilmesi uygundur. Ayrıca; etikette yazan 400v'u motor uçlarında sağlamak pek mümkün değildir gerilim düştükçe de çekilen akım artacaktır buda düşünülmesi gereken önemli bir faktördür.
Sadece gerilim düşümü hesabı yapmak için ekte hazırladığım excel dosyayı kullanabilirsiniz.