Gönderen Konu: Gerilim koruma rölesi açtırıyor lütfen yardım  (Okunma sayısı 1653 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cemalettin

• *
Gerilim koruma rölesi açtırıyor lütfen yardım
« : 16 Aralık 2021, 15:34:33 »
Selamlar forumunuzda soru cevap bölümü göremedim konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.
1600kvA tarofosu 1000kvA jeneratörü olan bir tesiste elektrik mühendisiyim trafomuzu besleyen hat uzun ve bir çok tesis var. Akşam hava karardıktan sonra gerilim yükseliyor ve tesis içindeki 4 farklı ünitenin pano girişlerindeki aşırı-düşük gerilim koruma röleleri açtırıyor sistem duruyor hepsine tek tek müdahale ettiriyorum zaman kaybı oluyor, jeneratör devreye girmiyor. Yeni kurulmuş bir tesis korumaları iptal etmek istemiyorum ne yapacağımı şaşırdım  lütfen yardım.

Çevrimdışı Teknikadam41

Ynt: Gerilim koruma rölesi açtırıyor lütfen yardım
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2021, 17:27:19 »
Selamlar forumunuzda soru cevap bölümü göremedim konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.
1600kvA tarofosu 1000kvA jeneratörü olan bir tesiste elektrik mühendisiyim trafomuzu besleyen hat uzun ve bir çok tesis var. Akşam hava karardıktan sonra gerilim yükseliyor ve tesis içindeki 4 farklı ünitenin pano girişlerindeki aşırı-düşük gerilim koruma röleleri açtırıyor sistem duruyor hepsine tek tek müdahale ettiriyorum zaman kaybı oluyor, jeneratör devreye girmiyor. Yeni kurulmuş bir tesis korumaları iptal etmek istemiyorum ne yapacağımı şaşırdım  lütfen yardım.

Gerilim koruma rölesi set değerini yazmamışsınız. Jeneratör beyninin de set değerleri vardır bu değerleri siz göremezsiniz jeneratör servisi ile görüşün size bilgileri verirler. Gerilim değerlerini görmeden yorum yapmak zor. Gerilim aniden mi pik yapıyor yavaş yavaş mı yükseliyor oda önemli. Detaylı incelenmesi gerekir. Size ekte örnek olarak jeneratör set değerlerini veriyorum. Kolay gelsin.
"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz." Hz. Muhammed(S.A.V.)

The following users thanked this post: fahri yetiş

Çevrimdışı Cemalettin

• *
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2021, 12:30:43 »
Gerilim koruma röleleri 265v"a ayarlanmış. Dün akşam yine aynı sorun olmuş.

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2021, 20:10:48 »
Gerilim koruma röleleri 265v"a ayarlanmış. Dün akşam yine aynı sorun olmuş.
Enerji kalitesi, tesisin sağlığı ve güvenliği açısından gerilimin alt ve üst limit değeri  +%10/ -%10 dur.
220~230v kabulüyle maksimum değer 253V'un üzerine çıkmamalıdır. 265v oldukça tehlikeli bir gerilimdir.
Tesis yeni ise jeneratörde yeni ve garantlidir daha önce başıma geldiği için söylüyorum bazı üçkağıtçı jeneratör firmaları garanti süresince arızayla uğraşmamak masrafa girmemek için mesajımda bahsettiğim limit değerleri yüksek seçerek jeneratörün neredeyse sadece kesintide çalışacak hale getiriyorlar. Geçmişte bir firmanın teknik müdürüyle bu konu yüzünden tartışmıştım.
"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz." Hz. Muhammed(S.A.V.)

The following users thanked this post: fahri yetiş