Megep dokümanlarında ve bir çok yerde yıldız üçgen yol verme şeması olarak aşağıdaki şema kullanılmaktadır.

Yıldız üçgen yol vermedeki mantık şudur. Kalkış anında motora uygulanan gerilim ne kadar düşük olursa akım da küçük olacaktır. Bu da kalkış akımını azaltacaktır. Bunu da yolu normalde üçgen çalışan devreyi yıldızda çalıştırmaktır. Bu durumda motor sargılarına uygulanan gerilim U/√₃ oranında azaltılır ve motorun şebekeden çektiği akım da 1/3 değerine düşmektedir. Motor yıldızda bir süre çalıştırıldıktan sonra üçgen konumuna alınır ve çalışmaya devam eder. Yıldızda kalınacak bu sürenin sayımı için genellikle yıldız üçgen zaman röleleri kullanılır. Süre mutlaka optimum seviyede ayarlanmalıdır. Motorun akımının nominal değerine yakın olduğu bir zamanda üçgene geçiş sağlanmalıdır. Bu süre motorun karakteristiğine göre değişebilir. Yani yukarıdaki şemada ilk önce Yıldız kontaktörü kapayacak motor nominal devrine ulaşınca Yıldız açılacak ve Ana(M) ve Üçgen kapanacaktır ve motor üçgende çalışmaya devam edecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu ayrıca motor momentinin yük momentinden yüksek olmasıdır. Yani motorun yükü karşılamasıdır. Aksi halde motora yıldız üçgen yol verilse bile motorun yol almadığını görebilirsiniz. Yıldız yol verme momenti mil yük momentinden küçük ise yıldız üçgen yol verme doğru seçim olmaz. Bunun için yumuşak yolverici ve sürücü gibi cihazlar geliştirilmiştir.
Peki ideal yıldız üçgen yolvermenin klasik yolverme kumanda şeması ile ne farkı var? Yüksüz halde yol vermde yani boşta kalkındıktan sonra yüke alınan motorlarda AC3 katagorisine göre motor nominal gücünün 1/3'ü değerinde seçilir. Ana ve üçgen kontaktörleride motor nominal gücünün 0,58 katı (1/kök3) kadar seçilir. Yük altında kalkınan motorlarda ise tüm kontaktörler 0,58 katı seçilir.
Ancak ilk devreye girme anında demeraj akımının yıldız kontaktöründen değil de ana kontaktörden geçmesi sağlanmalıdır işte bu olayı kumnda devresinde sağladığımızda ideal yıldız üçgen devresini oluşturmuş oluruz. Yükte kalkınma olayı gerçekleşse kontaktörler eşit olsa bile demeraj akımının yıldız ve ana kontaktöre eşit tahribat yapması doğru ve mantıklı değildir. Kumanda devresinde Yıldız kontaktörü önce çektirirsek demeraj akımını sadece ana kontaktörden geçirmiş oluruz böylelikle yıldız kontaktörünün elektriksel ömrünü otomatikman arttırmış oluruz.
ideal yıldız üçgen devre şeması;