Son İletiler

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
10 yıl sonra ! ,kim öle kim kala.
22
İZSU der ki: üç adet yağmur suyu ızgarasını GDZ A.Ş'nin gözlemcisi nezaretinde yaptık.

GDZ A.Ş de der ki: İZSU üç adet yağmur suyu ızgarasını yaparken bilgi vermedi ve onayımızı almadı. imalat sırasında da kablolarımızın konumları değiştirilmiş.

bundan sonrası mahkemenin işi. elbette giden canlar geri gelmez ama umarım adalet yerini bulur.
23
Kablonun sahibi ! belli.Suçta aşikar belli.
24
Elektrik / İzmir'de elektrik kaçağı yüzünden iki kişinin öldüğü olay
« Son İleti Gönderen: kocamanusta 20 Temmuz 2024, 13:55:04 »
ilgili olayı basından ve sosyal medyadan biliyorsunuzdur. izmir cumhuriyet başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi ön raporunda şu tespitlere yer verildi:

"İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütülmekte olan soruşturmaya esas olmak üzere, 12.07.2024 günü Konak ilçesi Enver Dündar Sokak ile Cumhuriyet Bulvarı kesişiminde meydana gelen elektrik çarpması sonucu ölüm olayı ile ilgili olarak; 13.07.2024 günü saat: 10:00 itibariyle Gediz A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinde mevcudiyetinde incelemelere başladık. Gediz A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden sorumluluklarındaki elektrik hatlarının olay yerini kapsayan kablo yerleşim resimleri temin edildi. Olay yerinde Gediz A.Ş e ait üç adet alçak gerilim besleme devresinin bulunduğu görüldü. Söz konusu Gediz A.Ş e ait alçak gerilim devrelerinin beslendiği trafo merkezinde yalıtım direnci ölçümlerinin yapılmasına karar verildi.

A kodlu alçak gerilim devresinin faz arası yalıtım direnci ölçümlerinde: Faz iletkenleri ile toprak arasında en küçük değer 142 kohm olarak ölçüldü. F ve M kodlu alçak gerilim devrelerinin Faz iletkenleri ile toprak arasında her iki devrede birer fazda 0 kOhm olarak ölçüldü. Bu durumda olay yerinden geçen F ve M besleme devrelerinin birer faz kablolarının yaşanılan olayın açık nedeni olabileceği değerlendirildi. Söz konusu devreleri besleyen 1000 KVA trafonun işletme topraklaması direncinin ölçülmesi Gediz A.Ş ekiplerinden talep edildi.

Gediz A.Ş ekipleri trafoya ait işletme topraklaması kablosunu tespit edemediklerini bildirdiler bunun üzerine trafonun nötr buşingine bağlı dört adet 1x150 milimetre kare kablo söküldü ve alçak gerilim ana dağıtım panosu nötr barasına ait toprak geçiş direnci değeri üç uçlu ölçme metodu ile ölçüldü ve 0,75 Ohm olduğu görüldü. Bu ölçümü desteklemek için faz toprak arıza çevrimi ölçümü alındı. 1 Ohm olduğu, buna göre maksimum toprak akımının 250 amperi aşmayacağı değerlendirildi.

Söz konusu kablolar üzerinden gerçekleşebilecek faz toprak arızalarında arızayı temizleyecek aşırı akım koruma devre kesicilerin manyetik(ani) açtırma ünitelerinin M kodlu devre kesici için 800 amper ve F kodlu devre kesici için 4000 amper oldukları bu nedenle arızayı temizleyecek hassasiyete sahip olmadıkları tespit edildi. Gediz A.Ş kablo test ekibinden arızalı besleme devrelerinin arıza noktasını tespit etmeleri istendi.

Test ekibinin arıza noktasını tespit edememesi üzerine olay yerinde kazı çalışmalarına başlandı. M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birisinin yağmur tahliye mazgalı altında sıkışmış ve yalıtımın zedelenmiş durumda olduğu görüldü. F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine olay yerinde rastlanmadı. Bu durumda ölümlere neden olan arızanın M besleme devresindeki faz toprak arızasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Besleme devrelerine ait kablolarının zemin yüzeyine göre gömülme derinlikleri aşağıdaki gibi ölçüldü;

Kablo koruyucu boru altından ölçüldüğünde en derin noktalarda 45 cm, boru üstünden ölçüldüğünde 36 cm olduğu görüldü. Temasın olduğu noktada ise derinliği mazgalın kalınlığı kadar olduğu görüldü. Yapılan ölçümler; Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği madde 58-b.11'e göre, kabloların, sokaklarda normalde 80 cm, koruyucu önlemler alındığında, asgari 60 cm, derine gömülmesi gereğine göre değerlendirildiğinde, çok yetersiz olduğu anlaşılmıştır.

Diğer yandan, gözden ırak tutulmaması gereken bir husus da yukarıda zikrettiğimiz asgari kablo derinliğinin 15 cm'e düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; Rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları, kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 cm ve 45 cm aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak Gediz A.Ş'nin uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."



kaynak: https://ankahaber.net/haber/detay/izmirde_iki_kisinin_oldugu_olayla_ilgili_baslatilan_sorusturma_kapsaminda_18_kisi_gozaltina_alindi_11_kisi_araniyor_187871
25
Elektrik / Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: kocamanusta 15 Temmuz 2024, 12:59:16 »

gerilim kontrolünde kontrol kalemine atfedilen olumsuzluklar pekala bilinçsiz avometre kullanımıyla da yaşanabilir.

benim AC gerilim ölçme öncesi yaptığım ön hazırlıklar şöyle:

1- temassız faz kalemimi enerjili olduğunu bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek çalıştığından emin olurum.

2- avometrenin NCV özelliği varsa enerjili olduğunu bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek çalıştığın emin olurum.

3- avometre problarının doğru soketlere takılı olup olmadığını kontrol ederim.

4- avometreyle süreklilik testi yapıp prob kablolarınını kıpırdatarak kesinti olmadığından emin olurum.

5- avometre komitatörünü AC gerilim kademesine getirir ve enerjili olduğum bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek doğru ölçüm aldığımdan emin olurum.

6- ölçülecek nokta üzerinde temassız faz kalemi ve-veya avometrenin NCV fonksiyonuyla ilk kontrolü yapar en sonunda -avometreyle de- gerilim ölçümünü gerçekleştiririm.

7- elektriği tespit edemediğim durumlarda ise bahsettiğim ön hazırlıktan geçmiş ikinci bi avometre veya pensampermetre kullandığımda oluyor.
26
Elektrik / Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: Mesut PÜRMÜSLÜ 14 Temmuz 2024, 09:59:44 »
Renk standardına uyulmamış enerjili bir kablo da, hangi kablonun faz hangisinin nötr olduğu ayrımını yapmak ölçü aleti ile mümkün olmuyor. Ya da anahtarlama işlemi yapan elemanların üzerinden faz'ın mı yoksa nötr'ün mü geçirildiğinin kontrolü ve testini yapmakta, kontrol kalemi kullanmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.
27
Elektrik / Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: fahri yetiş 13 Temmuz 2024, 21:24:45 »
Hiç ihtiyacımız olmadı ama,yanımızda daima seri bağlı 2 adet 220 voltluk enkandesan ampul bulundururduk.Esas konu,faz toprak arızalarıda olabilecek en yüksek akım,biliyorsunuz,200 amperi geçemez.Bu demektirki,200 amper üstünde koruma devresi bulunan devrelerde toprak! aşırı akım koruması olamaz.Bu durumda,fazlardan birisi sıfır ! potansiyelde demektir.Bu durumu,kontrol kalemi ile kontrol edersek,lambanın yanmadığını görürüz.Bu bizi elektrik varlığı konusunda büyük bir yanlışa götürür.Aslında,bilinçli olarak yapıl
mayan diğer ölçüm ve deneylerdede tabiki hatalar olabilir.Bu hataları,Mühendisler bile ! maalesef yapabiliyor.
28
Elektrik / Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: kocamanusta 13 Temmuz 2024, 19:26:33 »
kontrol kalemi sağlam olsa bile gerilim seviyesini göstermez. sadece elektriğin varlığı hakkında bi fikir verir ki bu bile bazı durumlar için tartışmaya açıktır. bilinçsiz bi kullanıcının elindeki multimetreyle de aynı sonuca varılabilir. basit görülebilir fakat derin düşünüldüğünde tasıdıkları riskler çok farklı değildir. burada vurgulamak istediğim, gerilim ölçümünde multimetre kullanımının tek başına yeterli olmadığıdır.
29
Elektrik / Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: fahri yetiş 13 Temmuz 2024, 14:49:25 »
30-40 yılım,fabrikalarda geçti.Elemanlarıma kontrol kalemi aldırmadım ve kullandırtmadım.Ölçü aletinin  sağlamlığından emin olduktan sonra,verilecek kararın buna göre olması üzerinde durdum.Kaldıki,hiçbir işleme,enerjinin tam kesildiğinden emin olmadan başlanmasına müsaade etmedim.Kontrol kaleminin,3 faz olmayan yerlerde kullanılmasında sakınca ( sağlam ve besleme kaynaksız ! olmak şatiyle ) olmayacağı düşüncesindeyim.
30
Elektrik / Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Son İleti Gönderen: kocamanusta 13 Temmuz 2024, 12:41:45 »
mesleki bi forumda ilginç bi mesaja denk geldim. bu mesajda bahsedilen konuyu kişiseleştirmeden fikri açıdan değerlendirdiğimi bilmenizi isterim. bu açıklamadan sonra hemen mesajın içeriğine giriyorum. kontrol kaleminin faz kontrolünde güvenli olmadığını, darbeyle veya herhangi bi nedenle arızalansa fazın yani canlı ucun tespit edilemeyeceği ifade ediliyor. bu yüzden üstü kapalı olarak avometre kullanılması tavsiye ediliyor.

biraz üzerinde düşününce bu argümanın sağlam olmadığı ortaya çıkıyor. şöyle ki, kontrol kalemi arızaladığında nasıl faz tespit edemiyorsa benzer durum avometre arızalandığında da geçerlidir. yani avometrenin AC gerilim kademesi arızalıysa ''faz yok'' yanılgısına düşülebilir.

hiç kullanmadım ama gerilim doğrulama ünitelerinin varlığından haberdarım. bu tür ölçümlerde riski olabildiğince azaltmak için kullandığım teknikler var. asıl sizlerin konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

not: bahsi geçen kontrol kalemi pil beslmesiz, klasik tiptir.
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 10