Gönderen Konu: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!  (Okunma sayısı 2477 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kocamanusta

Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« : 13 Temmuz 2024, 12:41:45 »
mesleki bi forumda ilginç bi mesaja denk geldim. bu mesajda bahsedilen konuyu kişiseleştirmeden fikri açıdan değerlendirdiğimi bilmenizi isterim. bu açıklamadan sonra hemen mesajın içeriğine giriyorum. kontrol kaleminin faz kontrolünde güvenli olmadığını, darbeyle veya herhangi bi nedenle arızalansa fazın yani canlı ucun tespit edilemeyeceği ifade ediliyor. bu yüzden üstü kapalı olarak avometre kullanılması tavsiye ediliyor.

biraz üzerinde düşününce bu argümanın sağlam olmadığı ortaya çıkıyor. şöyle ki, kontrol kalemi arızaladığında nasıl faz tespit edemiyorsa benzer durum avometre arızalandığında da geçerlidir. yani avometrenin AC gerilim kademesi arızalıysa ''faz yok'' yanılgısına düşülebilir.

hiç kullanmadım ama gerilim doğrulama ünitelerinin varlığından haberdarım. bu tür ölçümlerde riski olabildiğince azaltmak için kullandığım teknikler var. asıl sizlerin konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

not: bahsi geçen kontrol kalemi pil beslmesiz, klasik tiptir.
 
The following users thanked this post: Mesut, fahri yetiş

Çevrimiçi fahri yetiş

Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Yanıtla #1 : 13 Temmuz 2024, 14:49:25 »
30-40 yılım,fabrikalarda geçti.Elemanlarıma kontrol kalemi aldırmadım ve kullandırtmadım.Ölçü aletinin  sağlamlığından emin olduktan sonra,verilecek kararın buna göre olması üzerinde durdum.Kaldıki,hiçbir işleme,enerjinin tam kesildiğinden emin olmadan başlanmasına müsaade etmedim.Kontrol kaleminin,3 faz olmayan yerlerde kullanılmasında sakınca ( sağlam ve besleme kaynaksız ! olmak şatiyle ) olmayacağı düşüncesindeyim.
 
The following users thanked this post: Mesut, kocamanusta

Çevrimdışı kocamanusta

Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2024, 19:26:33 »
kontrol kalemi sağlam olsa bile gerilim seviyesini göstermez. sadece elektriğin varlığı hakkında bi fikir verir ki bu bile bazı durumlar için tartışmaya açıktır. bilinçsiz bi kullanıcının elindeki multimetreyle de aynı sonuca varılabilir. basit görülebilir fakat derin düşünüldüğünde tasıdıkları riskler çok farklı değildir. burada vurgulamak istediğim, gerilim ölçümünde multimetre kullanımının tek başına yeterli olmadığıdır.
 
The following users thanked this post: Mesut, fahri yetiş

Çevrimiçi fahri yetiş

Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2024, 21:24:45 »
Hiç ihtiyacımız olmadı ama,yanımızda daima seri bağlı 2 adet 220 voltluk enkandesan ampul bulundururduk.Esas konu,faz toprak arızalarıda olabilecek en yüksek akım,biliyorsunuz,200 amperi geçemez.Bu demektirki,200 amper üstünde koruma devresi bulunan devrelerde toprak! aşırı akım koruması olamaz.Bu durumda,fazlardan birisi sıfır ! potansiyelde demektir.Bu durumu,kontrol kalemi ile kontrol edersek,lambanın yanmadığını görürüz.Bu bizi elektrik varlığı konusunda büyük bir yanlışa götürür.Aslında,bilinçli olarak yapıl
mayan diğer ölçüm ve deneylerdede tabiki hatalar olabilir.Bu hataları,Mühendisler bile ! maalesef yapabiliyor.
 
The following users thanked this post: Mesut, kocamanusta

Çevrimdışı Mesut

Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Yanıtla #4 : 14 Temmuz 2024, 09:59:44 »
Renk standardına uyulmamış enerjili bir kablo da, hangi kablonun faz hangisinin nötr olduğu ayrımını yapmak ölçü aleti ile mümkün olmuyor. Ya da anahtarlama işlemi yapan elemanların üzerinden faz'ın mı yoksa nötr'ün mü geçirildiğinin kontrolü ve testini yapmakta, kontrol kalemi kullanmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.
 
The following users thanked this post: fahri yetiş, ismailusta, kocamanusta

Çevrimdışı kocamanusta

Ynt: Kontrol kalemi-avometre ikilemi!
« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2024, 12:59:16 »

gerilim kontrolünde kontrol kalemine atfedilen olumsuzluklar pekala bilinçsiz avometre kullanımıyla da yaşanabilir.

benim AC gerilim ölçme öncesi yaptığım ön hazırlıklar şöyle:

1- temassız faz kalemimi enerjili olduğunu bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek çalıştığından emin olurum.

2- avometrenin NCV özelliği varsa enerjili olduğunu bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek çalıştığın emin olurum.

3- avometre problarının doğru soketlere takılı olup olmadığını kontrol ederim.

4- avometreyle süreklilik testi yapıp prob kablolarınını kıpırdatarak kesinti olmadığından emin olurum.

5- avometre komitatörünü AC gerilim kademesine getirir ve enerjili olduğum bildiğim priz, kablo vs. üzerinde deneyerek doğru ölçüm aldığımdan emin olurum.

6- ölçülecek nokta üzerinde temassız faz kalemi ve-veya avometrenin NCV fonksiyonuyla ilk kontrolü yapar en sonunda -avometreyle de- gerilim ölçümünü gerçekleştiririm.

7- elektriği tespit edemediğim durumlarda ise bahsettiğim ön hazırlıktan geçmiş ikinci bi avometre veya pensampermetre kullandığımda oluyor.
 
The following users thanked this post: Mesut, fahri yetiş