Gönderen Konu: PLC kontrollü kartezyen robot uygulaması  (Okunma sayısı 986 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ismailusta

PLC kontrollü kartezyen robot uygulaması
« : 01 Ocak 2025, 22:56:09 »
Merhaba,  2 eksenli malzeme taşıma robotu tasarlamayı hedefliyorum. Step motor kullanacağım kızak hareketlerini sağlamak için. Küçük bir taşıma sistemi olacak, 150 cm ile 50 cm civarında bir taşıma ekseni. Taşıtacağım malzeme de en fazla 60x60 seramik  vs boyutunda bir şey olacak. .

Sorum şu şekilde: delta plc de demo uygulama yaptım program bana karmaşık geldi, plc yazılımı bıraz ağır oldu daha bitmedi ama,Bu konu ile ilgilenen merak eden arkadaşlar için plc program demosunu ve youtubdan esinlendiğim video linkini aşağıya bırakıyorum.
Sayın Mesut bey iki ekseni PLC ile sürmek işimi zorlaştırır mı, zorlaştırırsa yazılım konusunda alternatif çözüm tavsiyeniz nelerdir?

Çevrimiçi Mesut

Ynt: PLC kontrollü kartezyen robot uygulaması
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2025, 12:30:49 »
Merhaba İsmail Bey.

Bu tür uygulamalar ile, DVP-ES2/EX2/SS2/SA2/SX2/SE serisi PLC modelinde yön çıkışını içermeyen pals komutları ile  4 eksen, yön komutu içeren pals komutlarında DDRVI, DDRVA gibi 2 eksen uygulamaların çalışmasını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

SV2 Serisi plc modelinde ise, yön komutu içeren pals komutları ile 4 eksene kadar uygulamaları kontrol edebilirsiniz.

Taşıyıcı eksen malzemeyi her aldığında malzeme azalacağı için, taşıyıcı eksenin ikinci kez malzeme alımında malzemeyi tutabilmesi için, malzeme kalınlığı ölçüsünde aşağı inmesi gerekir.

Malzemenin bırakılacağı zemin için hidrolik kaldıraçlı sehpa düşünülebilinir. Malzeme her alındığında hidrolik kaldıraç malzemeyi istenen oranda yükseltmeli veya malzeme metal ise yakın mesafeli endüktif sensör ile taşıyıcı eksen malzemeyi gördükten sonra kaldırma işlemi başlar.

Bu yöntemleri uygulayıp, sonuç başarılı olursa bu konu altında paylaşıyor olacağım.

Ek'te paylaştığım alternatif yöntem ile istenilen çalışmayı gerçekleştirebilirsiniz.

HAYATIN TÜMÜ BANA Kolaylık, Neşe ve İhtişamla Gelir.