Gönderen Konu: Akım koruyucu priz  (Okunma sayısı 3501 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Sümeyyeazak

Akım koruyucu priz
« : 12 Temmuz 2022, 00:15:13 »
Akım koruyucu priz işe yarıyor mu?  Beyaz eşya aldık akım koruyucu priz yoksa kurulum yapamayız garanti başlamaz dediler ne düşünüyorsunuz

Çevrimdışı Teknikadam41

Ynt: Akım koruyucu priz
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2022, 17:34:24 »
Akım koruyucu priz işe yarıyor mu?  Beyaz eşya aldık akım koruyucu priz yoksa kurulum yapamayız garanti başlamaz dediler ne düşünüyorsunuz

İşe yarıyor mu sorusunun cevabını verebilmek için içerik ve kalite bilgilerine sahip olmamız gerekir.
Teknlise kökenli olduğum ve mesleğimi seven ilgi duyan birisi olduğum için arıza tamir işlerini severek yaparım. Ürünleri açıp incelemeyi araştırmayı severim. Bu bağlamda;
Piyasada satılan bazı akım koruyucu prizlerin sadece ve sadece MOV (Metal oksit varistör)'den ibaret olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bu elektronik elemanlar gerilim yükselmelerinde kısadevre olarak devreyi açtırıp koruma yapmakta olup bir çok cihazın giriş (besleme) katında zaten bulunmaktadır. Servislerin al da ne marka alırsan al tak demelerinin sebebi aldıkları talimat gereğidir.
Kaliteli akım koruyucu prizlerde ekstra filtre devresi de bulunmaktadır elektriksel gürültü ve parazitleri önleyen devreleri barındırmaktadır. Schineider APC ve filtre devreli joule değeri yüksek ürünleri tavsiye ederim.

Not: Akım koruyucu tabiri halk ağzı bir tabirdir. Amaçlanan anlık gerilim yükselmelerinden alıcıları korumaktır.
"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz." Hz. Muhammed(S.A.V.)

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, fahri yetiş, Under Ground

Çevrimdışı Sümeyyeazak

« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2022, 15:35:11 »
Anladım peki en iyi koruma için ne yapmalıyız? gerilim koruma rölesi işe yarar mı? Ne yapmamız gerekir. Teşekkürler

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2022, 18:33:25 »
Anladım peki en iyi koruma için ne yapmalıyız? gerilim koruma rölesi işe yarar mı? Ne yapmamız gerekir. Teşekkürler

En iyi koruma için süpermen gibi tek bir kahraman yok maalesef. Gerilim koruma rölesi gerilimdeki dalgalanmalardan yükleri korumak amacıyla konulur ancak bulunulan yerde şebeke gerilimi değişkense röle sürekli açma yapacak ve sizi sık sık enerjisiz bırakacaktır. Bu durumu enerji sağlayan kuruluşun düzeltmesi gerekir. Netice alınamıyorsa mikroişlemcili regülatör tercih edilmelidir.
Gerilim koruma rölesi, yıldırım düşmesi ve gerilim piklerinden alıcılarınızı korumaz ! Çünkü algılama açma süresi milisaniyeler mertebesinde olup hantal kalır. Yıldırım etkisi gerilim pikleri ise mikro ve nano saniyeler mertebesindedir bunun ilacı da parafudrdur. Parafudr korumasının tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için trafodan son alıcıya kadar uygun tip ve değerde parafudrlar kullanılmalıdır.
Kaçak akım rölesi (artık akım rölesi) olmazsa olmazdır. Mümkünse her linye için AFDD röleleri temin edilip taktırılmalıdır.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, fahri yetiş, kocamanusta

Çevrimiçi fahri yetiş

« Yanıtla #4 : 20 Temmuz 2022, 08:56:45 »
Ben,böyle bir alet kullanıyorum.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, Teknikadam41

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #5 : 20 Temmuz 2022, 11:28:12 »
Ben,böyle bir alet kullanıyorum.

Abi CATA için kalite olarak beğendiğim bir marka olmadığını baştan belirtmek isterim. Ürün her derde deva gibi lanse edilmiş. En baştan belirtmek gerekirse gerilim regülasyonu yaptığı bilgisi doğru değil gerilim koruma rölesi gibi sadece set edilen gerilimler aralığında çıkış veren bir cihaz 16A gibi yüksek bir akım değerini çıkışa muhtemelen röle ile veriyor (Ürünle ilgili detaylı bilgilere hatta ve hatta basit kullanma kılavuzuna dahi ulaşılamıyor.). Etki-tepki ve röle açma süreleri milisaniyeler mertebesinde olacağından yıldırım korumasının da doğru olmadığını düşünüyorum. Yıldırım korumasını içersine koyduğu MOV ve/veya gaz deşarj tüpe bağlıyorsa diğer akım koruyuculardan bir farkı olmadığı anlaşılıyor.
Son olarak bu türden fiş/priz ürünlerin 10A üzeri yüklerde kulanılmasını mantıklı bulmuyorum sebebi şu; Bu fiş/priz ürünü bir prize takıyorsunuz, bu ürünün de priz kısmına alıcının fişini takıyorsunuz toplamda 2 adet fiş/priz bağlantısı oluyor ben bu durumu seri ark yangın sebebi olarak görüyorum. Özetle ürünle ilgili düşüncelerim pek olumlu değil. Sadece şunu söyleyebilirim 2 ayrı fonksiyona sahip olması ürünü cazip kılıyor.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, kocamanusta

Çevrimiçi fahri yetiş

« Yanıtla #6 : 20 Temmuz 2022, 15:48:39 »
Yıldırım darbe ile ilgili ifadesine bende katılmıyorum.Bu iş için,ciddi firma ürünleri kullanılması dışındaki çözümlerin tamamı bence üfürük.Regülasyon lafıda hikaye tabiki.Ancak,max. min değer tahkikini varyakla yaptım,sorun yok.Şebekelerdeki sorunların % 90 dan fazlasının,düşük / yüksek değer olduğunu kabul etmekte yarar var.Böyle olunca,o tip sorunlar için,çözüm olduğunu kabul etmek gerekir.Aslında,bizim kopyala yapıştırcı projecilerimiz,proje çiziminde,bu tip sorunlar için adam gibi proje çizseler,böyle geçici çözümlere ihiyaç hiç kalmayacak.Şimdilerde yeni moda statik kontaktörlü kompanzasyon.Ekstrası,rezonans filtrelisi.Hatta,o kadar geliştirmişlerki ! reaktör sürücü devresinnde bile ! filtre reaktörü ! var.Boşluğa ! bu uyanık akım korumalı prizciler giriyor.15000₺ verip avize alan amcam , 5 ₺ lik sigorta peşine koşan vatandaşımızda,cumburlop bu oltaya geliyor.Mal,müşteriye ! satılır .Yapacak bişey yok maalesef.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, Teknikadam41, kocamanusta

Çevrimiçi fahri yetiş

« Yanıtla #7 : 20 Temmuz 2022, 16:08:50 »
Konusunda Türkiye'nin en büyüğü ! bir kuruluş için çizilen
%5,67 lik rezonans filtreli ( çizende,muhtemelen,kendince
en büyük olsa gerektir ! ) ,statik kontaktörlü,SVC röleli bir
proje ekte.Kopyala yapıştırda,geldiğimiz son nokta.Çizen
ressam,imzalıyan mühendis,kabul eden kuruluş Yorum
sizin.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, Teknikadam41, kocamanusta

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #8 : 20 Temmuz 2022, 16:58:49 »
Konusunda Türkiye'nin en büyüğü ! bir kuruluş için çizilen
%5,67 lik rezonans filtreli ( çizende,muhtemelen,kendince
en büyük olsa gerektir ! ) ,statik kontaktörlü,SVC röleli bir
proje ekte.Kopyala yapıştırda,geldiğimiz son nokta.Çizen
ressam,imzalıyan mühendis,kabul eden kuruluş Yorum
sizin.

Cem yılmaz geldi aklıma :) Ne vereyim abime? Little little into the middle ortaya karışık yapmış abi salata gibi :)

Bende çok ilginç olaylarla karşılaştım abi bir tanesini kısaca anlatayım. İstanbul Kartal'da ismini belirtmeyeyim büyük bir proje müellifi firmaya ait onaylı uygulama projeleri elimde inceliyorum, o kadar çok yanlış tespit ettim ki anlatamam yalan olmasın 2adet A4 sayfası doldu. Kontrol Mühendisinin yanına gidip durumu izah ettim, bana acilen proje müellifi firmaya gitmemi ve tespit ettiğim yanlışları düzeltmelerini istedi. Firmaya gittim epeyce büyük bir yer dedim bu projeyi kim çizdi birisi buyrun ben çizdim dedi hataları tek tek izah etmeye başladım kendimi öyle kaptırmışım ki karşı taraftan hiç cevap gelmediğini bir 10dk sonra anladım :) durdum cevap vermeyecek misiniz? dedim. Adam bana, ben ziraat mühendisiyim autocad çizimim iyi diye elektrik projesi çiziyorum (Copy/paste) onaylayan elk mühendisinin gözünden kaçmıştır dedi. Bu kadar hata tespit ettiğime göre hiç bakmadan imzalamış olmalı dedim :) siz bırakın ben kendisine durumu iletir hataları düzeltir sizinle iletişime geçeriz dedi. :) şaka gibi bir gündü

CATA ürünü ve benzer yapıdaki aşırı düşük gerilim koruma röleleri ile ilgili eleştirim şu abi; Bu ürünlerin hepsi röle çıkışlı, gerilim değişimini agılama süresi + röle açma süresi milisaniyeler mertebesinde, oysa ki Şebeke arızası, Yıldırım düşmesi gibi cihazlarımıza zarar veren anlık gerilim yükselmeleri mikro hatta nano saniyeler mertebesinde gerçekleşmekte. Yani Atı alan üsküdarı geçiyor bizim röle seyretmeye devam ediyor :)

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, fahri yetiş, Under Ground, kocamanusta

Çevrimiçi fahri yetiş

« Yanıtla #9 : 20 Temmuz 2022, 18:04:34 »
Yıldırım darbe kousunda hemfikiriz.Genel sorun,düşük / yük -
sek voltaj sorunudur.Bu tip aletlerde,on / of çalışan,ayarlan-
dığı süre ( 0- 300 gibi ) sonunda,devreyi tekrar besleyen sis-
temlerdir.Kopyala / yapıştırcılar,adam gibi proje çizmeyi öğ-
renmedikleri sürece,biz de bu tip aletlerden medet ummak
zorundayız.Ne zamanki Araplar / çoraplar ! bu işleri devralır,
biz de onların yanında çaycı / kahveci oluruz,belki o zaman
aklımız başımıza gelir.

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #10 : 21 Temmuz 2022, 17:34:23 »
aklımız başımıza gelir.

Abi bu gerilim değerinin bir miktar düşmesi veya artması ve bir süre o şekilde kalması olayını hayatımda sadece bir kere yaşadım. Asfalt plent tesisimiz vardı(2,23MVA), aynı hattan beslenen tesislerde vardı Y.G. hattı eski ve yenilenmemişti. Akşam 7-8'den sonra gerilim yükseliyordu gün boyu da düşük değerlerdeydi. Trafo kademe ayarından sorunu çözeriz diye düşündük gündüz çalışma saatlerindeki sorunu çözdük ancak bu sefer de akşam gerilim çok yükseliyordu. Tesis ünitelerinin ana panolarındaki gerilim koruma röleleri açma yapıyordu(265v) ve jeneratör devreye girmiyordu. Jeneratörü devreye alan firmayı arayıp set değerlerini istedim bir de ne göreyim adam faz-nötr devreye girme değerini 285v yapmış düşük gerilim setup değerini tam hatırlamıyorum ama oda aşırı düşük. Hemen jeton düştü jeneratörün 2 yıl firma garantisi var adamlar jeneratörü resmen sadece enerji kesintisinde çalışsın diye ayarlamışlar amaç az çalışsın az sorun çıkarsın. Bu durumu yüzlerine vurunca da tartıştık.
Özetle sen ne kadar güzel proje oluşturursan oluştur dağıtım şirketi üzerine düşen görevlerini yerine getirmeyince de bu tür sorunlar yaşanabiliyor.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, fahri yetiş, Under Ground

Çevrimdışı Under Ground

« Yanıtla #11 : 21 Temmuz 2022, 18:34:23 »
aklımız başımıza gelir.

Abi bu gerilim değerinin bir miktar düşmesi veya artması ve bir süre o şekilde kalması olayını hayatımda sadece bir kere yaşadım. Asfalt plent tesisimiz vardı(2,23MVA), aynı hattan beslenen tesislerde vardı Y.G. hattı eski ve yenilenmemişti. Akşam 7-8'den sonra gerilim yükseliyordu gün boyu da düşük değerlerdeydi. Trafo kademe ayarından sorunu çözeriz diye düşündük gündüz çalışma saatlerindeki sorunu çözdük ancak bu sefer de akşam gerilim çok yükseliyordu. Tesis ünitelerinin ana panolarındaki gerilim koruma röleleri açma yapıyordu(265v) ve jeneratör devreye girmiyordu. Jeneratörü devreye alan firmayı arayıp set değerlerini istedim bir de ne göreyim adam faz-nötr devreye girme değerini 285v yapmış düşük gerilim setup değerini tam hatırlamıyorum ama oda aşırı düşük. Hemen jeton düştü jeneratörün 2 yıl firma garantisi var adamlar jeneratörü resmen sadece enerji kesintisinde çalışsın diye ayarlamışlar amaç az çalışsın az sorun çıkarsın. Bu durumu yüzlerine vurunca da tartıştık.
Özetle sen ne kadar güzel proje oluşturursan oluştur dağıtım şirketi üzerine düşen görevlerini yerine getirmeyince de bu tür sorunlar yaşanabiliyor.
Ben bu durumu anlamadım abi . Normalde şebekedeki anormal bir enerji dalgalanmasi durumunda da mı transfer şalteri konum değiştiriyor ve  jenerator devreye girip şebeke yerine yükü kendi üstüne alıyor.

The following users thanked this post: fahri yetiş

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #12 : 22 Temmuz 2022, 08:17:55 »
aklımız başımıza gelir.

Ben bu durumu anlamadım abi . Normalde şebekedeki anormal bir enerji dalgalanmasi durumunda da mı transfer şalteri konum değiştiriyor ve  jenerator devreye girip şebeke yerine yükü kendi üstüne alıyor.

Tabii ki öyle otomatik transfer sistemlerinde bilindiği üzere beyin jeneratör üzerindedir. Enerji kesintisi haricinde yükler için enerji kalitesi de önemlidir, kabul edilebilir gerilim alt/üst limitleri yine kabul edilebilir frekans alt/üst limitleri beyine kaydedilir bunu üretici firmalar yapmaktadır.
Bu değerleri bizim jeneratör firmasının çakalları oynamış gerilim aşırı düşmüş aşırı yükselmiş ohooo jeneratörün umrunda değil nasıl olur böyle birşey verin bakayım setup değerlerinizi dedim adam bilgisayardan açıp gösterdi. Sonra da benden bir güzel firça yedi tartıştık.

The following users thanked this post: fahri yetiş, Under Ground

Çevrimdışı Sümeyyeazak

« Yanıtla #13 : 23 Temmuz 2022, 20:13:40 »
Trip değeri ne return değeri ne? Neden farklı değerler? Bazı konuda en ince detaya kadar iniyorsunuz bazı konuda hiç açıklama yapmıyorsunuz soruyu sorup sonradan teşekkür edenlerinde bunu anladığını sanmıyorum 😀

Çevrimdışı Teknikadam41

« Yanıtla #14 : 27 Ekim 2022, 14:56:59 »
Trip değeri ne return değeri ne? Neden farklı değerler? Bazı konuda en ince detaya kadar iniyorsunuz bazı konuda hiç açıklama yapmıyorsunuz soruyu sorup sonradan teşekkür edenlerinde bunu anladığını sanmıyorum 😀

Under volts trip 184v yani 184v faz/Nötr gerilimi altına inerse jeneratör devreye girsin. Gerilim düştükten sonra Under volts return gerilim 207v'a çıktığında jeneratör devreden çıksın. Burada amaçlanan şebeke değerleri kabul edilebilir sınırlardayken sistemi şebekeden beslemek değerler anormalleşmeye başlayınca jeneratörü devreye sokmak. Bunu yaparken mecburen bir bant oluşturmak gerekiyor sabit bir değer olmaz, sabit bir değer atanmış olsaydı jeneratörün sık devreye girip çıkması gibi anormal bir durum oluşacaktı.
Aynı mantıkta çalışma iklimlendirme sistemlerinde de vardır örneğin bir klimayı 22 dereceye ayarlarsanız atıyorum 20 derece klima ısıtmaya başlar 24 derecede devreden çıkar.

The following users thanked this post: Mesut PÜRMÜSLÜ, fahri yetiş